lördag 31 augusti 2013

Strimlade sockerärtor


Häromdagen fick jag syn på ett recept vars huvudingredienser var kycklingstrimlor och strimlade sockerärtor. De strimlade sockerärtorna tyckte jag såg roliga ut så jag gjorde en wok på enbart sådana. Ingefära och vitlök fick räcka som smaksättning. Enkelt och gott!

Recept: Stekta strimlade sockerärtor

Ingredienser:
sockerärtor
vitlök
färsk ingefära
salt

1. Strimla sockerärtorna på längden. Hacka vitlök, skala och hacka ingefära.

2. Hetta upp olja i en wok och stek först vitlöken och ingefäran ett slag så att deras doft stiger tydligt ur woken men inte länge nog att vitlöken börjar bli brun.

3. Lägg i sockerärtsstrimlorna och stek under omrörning tills de blivit lite mjuka. Salta under tiden.

torsdag 29 augusti 2013

lördag 17 augusti 2013

Kycklinglever wokad med kinesisk gräslök och färsk chili


Den kraftiga smaken hos kinesisk gräslök går väldigt bra ihop med lever. Tillsammans med chili blir det fantastiskt. Röd chili blir bäst färgmässigt.

Recept: Jigan chao jiucai - Kycklinglever wokad med kinesisk gräslök
jigan - kycklinglever
chao - woka
jiucai - kinesisk gräslök

Ingredienser:
450g kycklinglever
en rejäl bunt kinesisk gräslök
färsk röd chili i valfri mängd
1-2 vitlöksklyftor
1½ msk ostronsås
1 tsk mörk soja
1 msk ljus soja
salt

1. Sjölj levrarna i kallt vatten. Lägg dem sedan i kokande vatten och låt vattnet koka upp igen. Ta ut levrana rensa bort hinnor och fett. Skär dem i skivor.

2. Skär gräslöken i korta längder. Skiva chilin diagonalt och hacka vitlöken.

3. Hetta upp olja i en wok. Stek först vitlöken ett slag och lägg sedan i leverskivorna. Woka dem nästan klara och tillsätt kinesisk gräslök och chili. Woka runt ett slag och tillsätt sojor och ostronsås.

4. Smaka av med salt.

måndag 12 augusti 2013

Kycklingtärningar Lazi


Det här är en rätt där man får plocka bitar av kyckling ur ett berg av torkad chili. Man behöver alltså åtmintsone lika mycket volym chili som kyckling, gärna en variant med ganska tjocka medelstarka frukter. (Jag hade tänkt att vänta med att laga denna rätt till jag fått tag i rätt sorts Sichuanchili men gav upp och tog Indisk Akolachili.)

Recept: Kryddtärningar Lazi - Lazi jiding
lazi - ung. "chilistark"
ji - kyckling
ding - tärningar

Ingredienser:
2 kycklingbröst utan skinn
samma volym (eller mer) av torkad röd chili
ett par vitlöksklyftor
2-3 salladslökar (ljusa delen enbart)
en bit skalad färsk ingefära
½ tsk socker
1 msk sichuanpeppar (hela)
ca 1 tsk salt
2/3 msk shaoxing risvin
1 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
sesamolja


1. Dela kycklingen i kuber  med 1.5-2 cm sida. Marinera dessa i minst 20 minuter tillsammans med vinet, sojor och lite av saltet.

2. Dela chilifrukterna på mitten och avlägsna kärnorna. Dela salladslöken i sektioner på 2-3 cm. Skiva vitlök och ingefära.

3. Fritera kycklingbitarna i het olja tills de får fin färg (ca 4 minuter). Låt rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite ny olja och stek först ingefära, vitlök tills de börjar dofta. Lägg sedan i chili och sichuanpeppar och woka i ca 20 sekunder så oljan tar smak.

5. Lägg i kycklingen igen tillsammans med salladslöken. Woka runt ett slag, tillsätt sedan sockret och resten av saltet.

6. Ta bort från värmen. Ringla över lite sesamolja. Rör om ordentligt och vänd upp på serveringsfatet.




tisdag 6 augusti 2013

DaAn

Under sommaren gjorde jag ett besök i den lilla staden DaAn (大安) som ligger i norra delen av Jilin provinsen inte långt från gränsen till provinsen Heilongjiang. Här sträcker sig fält med majs och oljepumpar från horisont till horisont. Staden ligger invid floden Nen vilken är mycket rik på fisk.

restaurangpråm

Den första restaurangen vi åt på var denna pråm i floden där man var specialiserad på just flodfisk. Det serverades massor av olika sorters fisk samt flodmussla och flodräkor. En väldigt god rätt var gjord på skivad rå fisk blandad med grönsaker; tydligen en specialitet i trakten. Till maten drack vi starksprit i dricksglas.

Rå fisk med grönsaker.

En bit in i måltiden.

Kvällen bjöd på grillning. Det grillades allt möjligt ifrån kycklingvingar och lammkött till fjärilspuppor och gåsägg.Tyvärr tyckte jag det mesta var för hårt grillat och inte så gott som det kunnat vara. Det var knappt någon grönsak med i måltiden heller så det hela kändes rätt obalanserat. 
Grillning

Dagen därpå intogs lunchen på en restaurang invid Yuelianghu - Månsjön (月亮湖). Här lagades det massor av fisk samt lamm kryddat med dill. Detta är faktiskt första gången jag stött på dill i Kinesisk matlagning men de från lokalbefolkningen som var med vidhöll att lamm måste man tillaga med dill.
Yuelianghu

Restaurangen vid sjön.

Något tillagas åt oss. Troligtvis lamm.

Fantastisk fisk.

Fler fiskar.

Ännu fler fiskar.

Saltade ankägg.

Gåslever

Utsikt från min plats någongång mitt i severingen.

Eftersom vi till denna lunch drack tre fulla glas starksprit blev jag lite trött och sov bort resten av dagen och när jag kom upp så var det dags att äta igen. Nu blev det en form av hot-pot på en restaurang i centrala DaAn där man hade en liten hot-pot per person. Då även denna måltid ackompanjerades av tre glas sprit plus jag vet inte hur mycket öl så ägnade jag dagen efter (min sista dag i DaAn) till att må dåligt. (Fast jag fick i mig lite dumplings med lammfärs och dill.)


Hot-pot bordet innan kvällen blev suddig.

Gubbpartaj.