söndag 19 augusti 2012

Färska bondbönor wokade med vitlök och paprika


Bondbönor har en mycket vacker grön färg och färska har de en trevlig konsistens. Så här års brukar man kunna köpa dem färska i vanliga livsmedelsbutiker. Tillagningsmetoden för denna rätt är qingchao - wokning utan soja eller dylikt. Gul och röd paprika bidrar till att göra det hela riktigt färggrannt.


Recept: Qingchao xian chandou - "Klar"-wokade färska bondbönor 
qingchao - "klar"-woka (klar som i clear)
xian - färsk
chandou - bondbönor

Ingredienser:
ca 1kg bondbönor i sina skidor
½ mellanstor röd paprika
½ mellanstor gul paprika
1 vitlöksklyfta
1 liten salladslök
1tsk salt
½ tsk vitt socker

1. Ta ut bönorna ur sina skidor och skala sedan bort de ljusgröna höljena från varje böna. (Det sista kan ta lite tid.) Skiva vilöken och salladslöken. Separera de gröna och de vita salladslöksskivorna. Skär paprikorna i fyrkantiga bitar.

2. Koka upp vatten och låt bönorna  koka i ca 2 minuter. Skölj de sedan med kallt vatten och låt droppa av.

3. Hetta upp olja i en wok. Woka först vitlök och de vita salladslöksskivorna tills deras doft stiger tydligt från woken. Lägg sedan i bönor och paprika. Woka runt så att allt blandas, häll sedan i salt och socker. Woka i ca 1 minut till. Strö till sist i de gröna salladslöksskivorna och blanda runt  några varv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar