onsdag 14 december 2011

Tigerräkor Gong Bao


Kycklingtärningar Gong Bao är ju en välkänd rätt. Kryddningen funkar utmärkt även till räkor. Jordnötter är en vanlig ingrediens men jag föredrar cashew.

Recept: Gong bao xia ren - Räkor Gong Bao
gong bao - ålderdomlig myndighetstitel
xia ren - skalad räka

Ingredienser:
12 skalade, rensade råa tigerräkor
½-1 dl färska cashewnötter
ca 8 torkade röda chilis
1 tsk sichuanpeppar
2 vitlöksklyftor
skalad färsk ingefära, lika mycket som vitlöken
ca 3 salladslökar (bara den kompakta delen)
3 tsk ljus soja
1 tsk shaoxing risvin
3 tsk socker
3 tsk mörk vinäger
1 tsk mörk soja
1 msk kycklingbuljong
1 tsk potatismjöl
1 tsk sesamolja

1. Marinera räkorna med 2 tsk ljus soja och risvinet. Låt stå i ca 10 minuter.

2. Skiva vitlök och ingefära tunnt. Skär salladslöken i korta längder, ungefär lika tjocka som långa. Dela chilifrukterna på mitten och skaka ur kärnorna.

3. Blanda socker, vinäger, resten av den ljusa sojan, buljong, mörk soja och potatismjölet i en liten skål.

4. Hetta upp olja på medelvärme. Stek nötterna tills de får en fin brun färg, ta ut dem och lägg undan dem på ett hushållspapper.

5. Lägg i chilin och sichuanpepparn i oljan och stek i en minut. Se till att inte bränna chilin.

6. Lägg i vitlök, ingefära och salladslök. Woka i en minut. Lägg sedan i räkorna och woka tills de är  nästan helt klara (kanske två, tre minuter).

7. Rör om i såsen och häll i den i woken. Woka runt i ca 30 sekunder. Släng i nötterna och blanda runt allt i 10-20 sekunder till.

8. Ta av från värmen och rör i sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar