söndag 18 december 2011

Friterad bläckfisk med sichuanpepparsalt


Nyckeln till att bläckfisken ska bli bra är att den inte får lagas för länge, då blir den seg.

Recept: Jiao yan you yu - Bläckfisk med sichuanpepparsalt
jiao yan - sichuanpepparsalt
you yu - bläckfisk (10-armad)

Ingredienser:
2-3 bläckfisktuber
1 tsk ingefärsjuice
1 msk shaoxing risvin
½ tsk sichuanpeppar
3/4 tsk salt
lite färsk koriander

1. Öppna bläckfisktuberna och ta bort brosk och hinnor. Skär ett rutmönster på insidan drygt halvvägs genom köttet. Skär sedan i rektangulära bitar på ca 3x5 cm.

2. Koka upp vatten och blanchera bläckfiskbitarna i ca 30 sekunder. Spola sedan av med kallt vatten. Bitarna ska nu ha rullat ihop sig med rutmönstret utåt.

3. Marinera bläckfisken i ingefärsjuice och risvin i 20-30 minuter.

4. Rosta sichuanpepparn med saltet på låg värme i ca 5 minuter. Stöt sedan i mortel och ställ åt sidan. Hacka koriandern.

5. Hetta upp olja för fritering och fritera bläckfisken i 30-40 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper som hastigast.

6. Strö sichuanpepparsaltet och den hackade koriandern över.

1 kommentar:

  1. Gjorde ungefär som i receptet för en efter-jul fest igår, men lade till knaperstekt vitlök, chili och tomater. Det blev underbart mjälla fiskbitar, som gick åt på nolltid! Tack för inspirationen!

    SvaraRadera