torsdag 22 december 2011

Brun Shimejisvamp wokad med rökt sidfläsk


Det här skulle jag klassa som husmanskost från hunan. Chili, koriander, vitlök och ingefära. Inget socker. Rökt fläsk är en vanlig ingrediens i Hunan-köket. Det som finns att köpa här smakar kanske inte helt lika dant men köper man sådant som säljs på bit så funkar det ok.

Recept: Hong xi gu chao la rou - Shimejisvamp wokad med rökt kött
hong xi gu - shimejisvamp
chao - woka
la rou - rökt kött

Ingredienser:
300g brun shimeji
100g varmrökt sidfläsk med skinn
1-2 vitlöksklyftor
färsk ingefära
några färska röda piri-piris (röd chili)
en handfull färsk koriander
1 tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
salt
1 tsk sesamolja

1. Skiva sidfläsket tunnt. Skiva vitlöken, skala och skiva ingefära i samma mängd som vitlöken. Ifall det ska bli starkt så skiva piri-pirin grovt, lämna de annars hela. Rensa och dela upp svampen. Skär koriandern i längder på ca 5 cm.

2. Hetta upp lite olja i en wok. Läg i fläsket och när fettet börjar smälta ut ur skivorna så lägg i vitlök och ingefära. Woka runt alltsammans i en minut och lägg sedan i chilin. Woka en minut till.

3. Lägg i svampen och woka tills den är helt genomstekt. Häll i sojorna och salta eventuellt lite.

4. I med koriander. ´Blanda runt alltsammans, ta av från värmen och blanda i sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar