lördag 17 september 2011

Brässerad fisk med jästa svarta bönor


Stek en hel fisk på ca 600g. Denna gång tog jag en Sik men det skulle också bli bra med Havsaborre eller Sea Bream. Såsen blir lite sursöt.

Recept: Dou chi shao yu -Brässerad fisk med jästa svarta bönor
dou chi - jästa bönor
shao - brässera
yu - fisk

Ingredienser:
En hel fisk, ca 600g
majsstärkelse
1 msk jästa svarta bönor
2 msk shao xing risvin
1 msk ljus soja
1 msk mörk risvinäger
1-2 tsk vitt socker
½ tsk mald vitpeppar
1 salladslök
1 vitlöksklyftor
1-2 cm ingefära, oskalad
1 tsk sesamolja
salt

1. Fjälla fisken, tag ut inälvor och klipp ur gälarna. Skåra den på bägge sidor med ca 5 cm mellanrum. Gnid in fisken med salt och vitpeppar. Låt vila i ca 10 minuter.

2. Skiva ingefäran tunnt, skiva vitlök och salladslök. Ta undan lite av de mörkgröna salladslöksbitarna.

3. Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd fisken i majsstärkelse och stek tills den får fin färg på bägge sidor.

4. När fisken börjar bli klar på andra sidan lägg då i vitlök, ingefära och salladslök runt fisken och låt den steka lite.

5. Lägg i bönor, soja, vin, vinäger och socker och rör runt lite kring fisken. Slå sedan i ca 1½ dl vatten, låt koka upp och sänk sedan värmen något. Låt koka tills såsen tjocknat något.

6. Strö över den undansparade salladslöken och ringla över sesamoljan.

7. Överför försiktigt till ett serveringsfat (som gärna ska vara uppvärmt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar