fredag 3 juni 2011

Bondbönor i stark och bedövande olja och vitlök

Det fanns fina färska bondbönor i affären så jag gjorde en enkel med god kall rätt med bondbönor. I motsats mot de rätter med bondbönor jag lagat tidigare så skalar man inte av det ljusa höljet från bönorna i detta recept.

Recept: Ma la liang ban chan dou - Starka och bedövande kallblandade bondbönor
ma - bedövande
la - starka
liang ban - kallblandade
chan  dou - bondbönor (även hu dou)

Ingredienser:
ca 1.5 kg bondbönor (med skidor)
2 vitlöksklyftor
2 msk ljus soja
3-4 msk mellanstark chiliolja
1 tsk sesamolja
sichuanpepparolja
salt


1. Sprätta ur bönorna ur deras skidor. Skala inte av bönornas grönvita ytterhöljen. Mosa och hacka vitlöksklyftorna och blanda med några matskedar vatten.

2. Koka upp vatten med lite salt i. Låt bönorna koka i ca 2 minuter. Spola dem sedan med kallt vatten och låt dem svalna.

3. Blanda vitlöksvattnet med soja, oljor och lite salt. Lägg bönorna i en skål och häll såsen över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar