söndag 8 maj 2011

Sesamfläskfilé med apelsinsås

Detta är en trevlig variant av friterad fläskfilé.

Recept: Zhi ma li ji - Sesam (fläsk)filé
zhi ma - sesam
li ji - filé

Ingredienser:
2 msk vita sesamfrön
300g fläskfilé
1 tsk shaoxing risvin
½ tsk salt
1 äggvita
3 msk potatismjöl
1 msk vatten

Sås:
saften från en apelsin (1-1½ dl)
1 tsk ljus vinäger
2 tsk strösocker
½ tsk salt
3/4 tsk potatismjöl
1 msk vatten

1. Rosta sesamfröna på mellanvärme.

2. Skär köttet i tunna skivor och blanda med salt, vin, äggvita, potatismjöl och vatten. Låt stå i ca 15 minuter.

3. Hetta upp olja för fritering. Fritera köttet tills det fått fin färg och blivit lite skrynkligt. Det krävs lite försiktigt arbete för att separera skivorna från varandra.

4. Låt oljan rinna av från skivorna, lägg dem sedan på serveringsfatet och strö sesamfröna ovanpå.

5. Hetta upp lite ny olja i woken och häll i apelsin, vinäger, socker och salt. Blanda ihop potatismjölet med vattnet och vänta på att såsen kokat upp, rör då i potatismjölsblandningen och rör tills såsen tjocknat något. Häll över köttet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar