Det här är en rätt från Changsha i Hunan. Chili, sichuanpeppar och vitlöksskott är de huvudsakliga smaksättarna. Chilin som används på plats brukar vara en medelstark röd variant, någonstans mellan spansk peppar och liten thai-chili i styrka.
Jag fick inte tag på några vitlökskott så jag hackade istället vanlig vitlök och la i korta längder av späd salladslök alldeles på slutet av tillagningen. Inte riktigt samma sak förstås men det blev ändå mycket gott.
Recept: Ma la tian ji tui - Heta och bedövande grodlår
ma - bedövande
la - het
tian ji - groda
tui - ben
Ingredienser:
500g grodlår
1 msk shaoxing risvin
½ tsk salt
2-3 msk potatismjöl
30-40g färsk röd chili
50g vitlökskott
Sås:
2 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
2 msk vatten eller kycklingbuljong
½ tsk salt
1 tsk mörk vinäger
1 tsk sesamolja
½ tsk potatismjöl
1. Lägg grodlåren i en skål tillsammans med salt och vin, rör i tillräckligt med potatismjöl för att de ska få en lätt klibbig yta.
2. Skär vitlökskotten i korta längder, kärna ur chilin och skär den i små bitar. Blanda såsen i en liten skål.
3. Hetta upp olja för fritering. Fritera först några lår i taget tills deras yta vitnat. Lägg sedan tillbaka samtliga lår i oljan och fritera dem i några minuter så att de är genomstekta. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Hetta upp lite ny olja i woken och woka chilin i ca 20 sekunder, lägg i vitlökskotten och woka ca 30s till. Lägg i grodlåren och woka ca 30 sekunder till. Häll i såsen och woka tills allt blivit lagom tjockt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kanske bara e jag som är lite halvblind, men vart kom sichuanpepparen in i bilden?
SvaraRaderaOj det saknas ju helt! Ta 1 tsk innan chilin på punkt fyra. Ska uppdatera receptet vid tillfälle.
RaderaCoolt..
SvaraRaderaÄlskar bloggen, många härliga recept.
Önskar dock lite större aktivitet :)
Tack