söndag 3 april 2011

Vegetarisk krispig ål

Framförallt i det buddhistiska köket finns det en mängd rätter där man efterliknar fisk, kött eller fågel med hjälp av helt vegetariska ingredienser. I detta fallet är det strimlad shiitake som får simulera strimlad ål.

Recept: Su cui shan - Vegetarisk krispig ål
su - vegetarisk
cui - krispig
shan - ål

Ingredienser:
250g färsk shiitake
1 stor röd chili eller en liten röd paprika
1-2 sellerikvistar
1 msk skalad, hackad ingefära
1-2 tsk spiskummin
1 msk ljus soja
1/4 tsk vitpeppar
2 msk majsstärkelse
1 msk rostad vit sesam

1. Koka upp vatten i en kastrull och koka svamparna i ca 2 minuter. Ta upp dem, låt svalna och skär i strimlor (både hattar och fötter). Skär selleri och chili/paprika i små bitar.

2.  Torka strimlorna med hushållspapper och marinera sedan i 10 minuter med soja, spiskummin och vitpeppar. Rör sedan i majsstärkelsen.

3. Hetta upp olja för fritering. Fritera svampstrimlorna i 2-3 minuter (beroende på wokstorlek så gör detta i 2-3 omgångar). De ska få en krispig yta. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Hetta upp lite olja i woken, woka först ingefäran tills doften stiger tydligt ur woken. Blanda ner selleri och chili/paprika. Woka i ca 1 minut och tillsätt till sist svampen. Woka runt ca 30s och häll upp i serveringsfatet.

5. Strö sesamfröna ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar