lördag 2 april 2011

Friterad och kokt hel aubergine

Den här rätten kan vara svår att lyckas med helt; dels måste man vara noga när man skär upp auberginen, dels måste vara försiktigt under friteringen så man inte gör sönder den och slutligen måste man låta oljan rinna av ordentligt mellan fritering och kokning så att inte slutresultatet blir alltför oljigt.

Det rör sig alltså om hel aubergine, man bör använda en långsmal sort som man kan hitta i asiatiska och mellan-östern affärer. Auberginerna ska sedan skivas; först från ena sidan med ungefär 0.5 cm mellanrum nästan halvvägs igenom, sedan vänder man så att den sidan man skivat från är ner mot skärbrädan och skivar igen nästan halvägs fast nu placerar man snitten mitt i de tidigare skivorna så de saxas mot skivorna man gjorde först.

Recept: Nong jia dun quan qie - Kokt hel aubergine på "bondvis"
nong jia - bondhem
dun - koka
quan - hel
qie - av qie zi - aubergine


Ingredienser:
ca 500g långsmal aubergine (typiskt 2 st)
2 salladslökar, i korta längder
2 cm ingefära, skalad och strimlad
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 tsk salt
2 msk gul bönsås

1. Skär upp auberginerna enligt instruktionerna ovan.

2. Fritera dem i några minuter var tills tvärsnitten fått fin färg. Låt rinna av ordentligt på hushållspapper. Det blir rätt mycket olja mellan skivorna så stressa inte för bi detta.

3. Hetta upp lite olja i en wok och woka först ingefäran och salladslök (spara lite av det mörkgröna) tills deras doft stiger tydligt upp ur woken. Lägg i bönsåsen och woka ca 30 sekunder till.

4. Häll i ca ½ liter vatten, saltet och sojorna, lägg i auberginerna. Koka upp sänk värmen och koka försiktigt i ca 5 minuter.

5. Häll över i en serveringskål och strö lite grön hackad salladslök över.

1 kommentar:

  1. Ett bättre sätt att skära upp auberginen:

    Lägg den på en skärbräda med en ätpinne (helst av trä) längs med varje sida. Skiva sedan auberginen från ena sidan ner till pinnarna. Man riskerar då aldrig att skära igenom. Det går även att vända på den och skära från andra sidan om man vill.

    SvaraRadera