måndag 24 januari 2011

Små flodräkor wokade med kinesisk gräslök

Det här lagade jag i fredags men har inte hunnit skriva om det förrän nu. Portionen blev onödigt stor men jag var tvungen att tina hela paketet med små flodräkor på en gång, hälften så mycket hade varit lagom. Frysta råa flodräkor kan man hitta i frysdisken på Asiatiska livsmedelsaffärer. De jag fick tag på den här gången var väldigt små, de flesta ca 1cm långa. Ibland är de lite större; 2-3 cm är ganska vanligt.

Recept: Xiao he xia chao jiu cai - Små flodräkor wokade med kinesisk gräslök
xiao - små
he xia - flodräkor
chao - woka
jiu cai - kinesisk gräslök

Ingredienser:
400g små flodräkor, råa
400g kinesisk gräslök
2 msk skalad, skivad ingefära
2 msk shaoxing risvin
2 msk ljus soja
2 tsk socker

1. Skär den kinsesiska gräslöken i 8cm längder. Skölj räkorna och låt dem rinna av i ett durkslag.

2. Hetta upp ett par, tre matskedar olja i en wok och woka först ingefäran i ca ½ minut. Lägg sedan i räkorna och woka tills de ändrat färg från gråa till rosa. Med mängden som anges här så görs detta bäst i två omgångar annars är det stor risk att räkorna blir ganska "stickiga" att äta.

3. Häll i socker, vin och ljus soja och woka runt i ½  minut. Lägg sist i den kinesiska gräslöken och woka tills den mjuknat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar