onsdag 19 januari 2011

Friterade grodben med färsk chili och jordnötter

Grodben friteras i en tunn frityrsmet och wokas sedan tillsammans med ordentligt med chili. Det kinesiska namnet på den här rätten är xiang la tian ji tui - väldoftande och starka grodben - vilket inte säger så mycket om den exakta tillagningsmetoden. En grodrätt jag gjort tidigare kallades faktiskt samma sak.

Recept: Xiang la tian ji tui - Väldoftande och starka grodben
xiang - väldoftande
la - stark
tian ji - grodor
tui - ben

Ingredienser:
400g grodben

Smet:
1 äggvita
1 tsk salt
3 msk potatismjöl

Wokning:
2 salladslökar, bara det ljusa, hackat
2 msk skalad, hackad ingefära
färsk röd och grön chili (tex 5-6 st rejäla spanska pepparfruker)
100g skalade, osaltade, orostade jordnötter
sesamolja

Sås:
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk sichuanpeppar
3/4 tsk potatismjöl


1. Dela upp varje grodbenspar i individuella ben och blanda dem med smetingredienserna i en bunke. Smeten ska vara ganska rinning.

2. Lägg sichuanpepparen i en mortel och häll på 1-2 msk kokande vatten. Vänta lite och mosa sedan pepparn och låt sedan stå och dra.

3. Skiva chilin och gör iordning salladslök och ingefära.

4, Hetta upp olja för fritering, fritera benen i omgångar. Det brukar räcka med ca 2 minuters fritering per omgång. Se till att det inte blir för mycket smet. Låt benen rinna av på hushållspapper.

5. Fritera jordnötterna i ett par minuter och låt även dem rinna av på hushållspapper.

6. Sila ner vattnet från sichuanpepparn i de andra såsingredienserna

7. Torka ur woken och hetta upp 2 msk ny olja. Woka sedan först salladslöken och ingefäran tills deras doft stiger tydligt ur woken. Lägg sedan i all chili och woka i ca 1 minut till. Lägg sedan i grodbenen och jordnötterna, woka försiktigt tills allt är blandat och hett.

8. Slå i såsen och woka runt allting ett kort slag. Tag av från värmen och ringla över sesamoljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar