måndag 3 januari 2011

Bondgryta på torkade hela bönor

Detta är husmanskost, jag tror inte att man hittar en sådan här rätt på många restaurangmenyer. De torkade hela bönorna är huvudingrediensen, köttet är mer smaksättare.

Recept: Nong jia dun gan dou jiao - Bondgryta på torkade hela bönor
nong jia - "bondhem"
dun - koka
gan dou jiao - torkade hela bönor

Ingredienser:
100g torkade hela bönor (torrvikt)
100g sidfläsk
1 tsk socker
1 tsk mörk soja
2 tsk ljus soja
1-2 tsk salt
1-2 salladslökar
2x2 cm ingefära, skalad, skivad
(en skvätt kycklingfond, ej nödvändigt)


1. Skär sidfläsket i korta strimlor ½x½x4 cm med en bit skinn i ena änden. Blötlägg och skär sedan bönorna i 3-4 cm längder. Skär salladslöken i 3-4 cm längder.

2. Hetta upp en eller ett par matskedar olja i en wok och woka först salladslök och ingefära tills deras lukt stiger tydligt från woken. Lägg då i fläsket och woka tills det vitnat.

3. Häll i sojor och socker och woka i ca 30s till. Lägg i bönorna och saltet.  Woka ca 30s till.

4. Täck med vatten (och ev. lite kycklingfond) och låt koka upp. Koka sedan långsamt i ungefär 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar