söndag 10 oktober 2010

Ingefärsexploderad kyckling

Bao - explodera - är en wokmetod där man steker klart något mycket snabbt i mycket varm olja. Det är svårt att få ett klockrent resultat om man inte har en riktigt bra gasbrännare. Det kan ändå bli mycket gott även om den genuint exploderade känslan uteblir.
Det ska vara riktigt färsk ingefära i den här rätten där ingefäran används mer som grönsak än som krydda.

Recept: Jiang bao ji kuai - Ingefärsexploderade kycklingbitar
jiang - ingefära
bao - explodera
ji - kyckling
kuai - bitar

Ingredienser:
300g kycklinglårfilé
100g ingefära
2 msk chilibönsås
1 msk shaoxing risvin
1 tsk ljus risvinäger
salt

1. Skär lårfiléerna i munsbitar. Skala och strimla ingefäran.

2. Blanchera kycklingen i 1-2 minuter, de ska bli ungefär till hälften klara.

3. Hetta upp olja i en wok tills den blir mycket varm. Woka först chilibönsåsen i ca 20s, lägg i ingefäran och woka tills strimlorna mjuknar. Lägg i kycklingen och woka den tills den är helt genomstekt.  Salta eventuellt lite, det beror på hur salt chilibönsåsen är.

4. Slå i vin och vin äger och blanda runt ett par varv.

1 kommentar:

  1. Det här ska jag prova.
    Jag har inte haft modet att prova Dunlops "fire-exploded kidneys", mest för att jag inte är någon stor älskare av njure.

    /Håkan

    SvaraRadera