fredag 1 oktober 2010

Hönssoppa med vintermelon

Det här är en soppa på höna och vintermelon men jag hade inte tid att springa bort till saluhallen för att köpa en höna så jag tog kyckling istället. Det blev också en lite större sats (tog 850g kyckling och 300g vintermelon). Receptet ger väldigt välkokt och mjuk vintermelon så vill man ha lite tuggmotstånd kvar så får man lägga i melonen senare i tillagningen än vad det här receptet anger. Sältan i soppan är som i de flesta kinesiska soppor ganska låg och har man inte massa andra salta rätter tillsammans med soppan så ska man nog salta lite mer och framförallt tidigare i tilllagningen. Detta recept fungerar bra med kamben också.

Recept: Dong gua dun lao ji -  Vintermelon kokad med höna
dong gua - vintermelon
dun - koka (som soppa/gryta)
lao ji - höna

Ingredienser:
1 Höna på ca 600g
200g skalad vintermelon
en bit oskalad ingefära
det gröna från en salladslök
1½ tsk salt
vitpeppar

1. Dela hönan i mindre bitar, skiva ingefäran och dela vintermelonen i bitar (ca 4x3 cm). Hacka salladslöken.

2. Koka upp vatten i en stor kastrull och låt hönsbitarna koka i 10 minuter. Ta upp dem och skölj. Häll bort vatnet.

3. Lägg höna, vintermelon och ingefära i kastrullen och täck med vatten (ta 1 cm marginal ungefär). Låt koka upp och sedan koka långsamt i 90 minuter. Alldeles innan det är färdig så salta, dra några varv på vitpepparkvarnen över och lägg i salladslöken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar