måndag 18 oktober 2010

Doftande och het kycklingmage

I läsningsstatistiken såg jag att kycklingmage var ett ganska populärt sökord. Förr brukade ju man få mage, hjärta och lever i en liten påse när man köpte en kyckling men nu säljs ju magar i paket för sig. Så vad ska man göra med ett sådant där paket med 450g kycklingmage? Kanske denna härligt kryddstarka rätt som dessutom är ett perfekt tilltugg till en öl (eller två).

Recept: Xiang la ji zhen - Doftande och het kycklingmage
xiang - väldoftande
la - stark
ji - kyckling
zhen - muskelmage

Ingredienser - kokning:
450g kycklingmage
några skivor ingefära
1 msk shaoxing risvin
1 tsk salt


Ingredienser - wokning:
en handfull torkade röda chilis
1 msk hackad vitlök
1 msk hackad ingefära
det vita/ljusgröna från 2-3 salladslökar
2 tsk shaoxing risvin
½ tsk salt

1. Skiva kycklingmagarna och skölj dem. Skär salladslöken i korta bitar.

2. Lägg ingefärsskivorna i ca 1.5l vatten tillsammans med vinet och saltet. Koka upp och lägg sedan i kycklingmagsskivorna. Låt dem koka i ca 3 minuter. Ta upp och skölj dem med kallt vatten. Släng bort ingefäran.

3. Hetta upp olja i en wok. Woka först chilin och salladslöken till deras lukt stiger tydligt från woken, lägg då i vitlöken och ingefäran och woka i ca 30s till. Lägg i kycklingmagen och woka runt i 30s till. Lägg i vin och salt och vänd runt ett par varv. Servera.
Ju längre chilin wokas i oljan ju hetare blir rätten, akta bara så att inte chilin bränns svart.

1 kommentar: