onsdag 29 september 2010

Kryddig biff med bambuskott

Biff med bambuskott är något jag starkt förknippar med tråkig svensk så kallad kinamat som ätes med ljudet av Jack-Vegas maskiner i bakgrunden. Det går dock att laga god sådan. Med bra kött och bambuskott och om man tar i lite med kryddningen. Konsistensmässigt vill man åt kontrasten av mjuka biffskivor mot krispiga bambuskottskivor. Detta recept har en typisk Hunanesisk kryddning dvs en kraftig hetta från torkad röd chili med en liten liten sur ton men ingen sötma och ganska lite vin.

Recept: Zhu sun chao niu rou - Wokad biff och bambuskott
zhu - bambu
sun - skott
chao - woka
niu rou - nötkött

Ingredienser:
1 förkokt bambuskott 100-200g
ca 300g nötytterfilé
en handfull torkad röd chili
1 vitlöksklyfta
skalad ingefära (lika mycket som vitlöken)
det gröna från en salladslök

Marinad:
2 tsk shaoxing risvin
2 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja
½ tsk salt
2 tsk potatismjöl
1 msk kallt vatten

Sås:
2 msk buljong
1 tsk ljus soja
1 tsk mörk vinäger
½ tsk salt

1. Skiva kött och bambuskott i ungefär lika stora skivor, blanda köttet med marinadingredienserna och låt stå i 30 minuter.

2. Blanda såsen i en liten skål, skiva salladslöken, ingefäran och vitlöken. Dela varje chilifrukt på mitten och häll bort fröna.

3. Hetta upp lite olja i en wok och woka bambuskottskivorna i ca 30s. Lägg dem på ett fat.

4. Fyll på lite olja och stek först chilin, ingefäran och vitlöken tills deras lukt stiger tydlig från woken. Lägg då i köttet och woka tills ungefär 3/4 färdigt. Lägg då i bambuskotten och rör om några varv. Häll på såsen och woka tills köttet är precis klart.

5. Servera med salladslöken strödd över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar