onsdag 16 juni 2010

Sallad på två sätt

Jag har delat upp tre stånd kinesisk sallad i blad och stjälkar; dessa har jag sedan tillagat för sig. Tyvärr så var stjälkarna abnormt små så det blev en löjligt liten rätt utav dem.

Bladen: Hao you wo sun ye - Blad från kinesisk sallad i ostronsås
hao you - ostronsås
wo sun - kinesisk sallad
ye - blad

Ingredienser:
En wokfull kinesiska salladsblad
2 msk ostronsås
½ tsk socker
salt

1. Skölj salladen och riv sedan de största salladsbladen i två eller tre delar.

2. Hetta upp olja i en wok. När oljan är riktigt varm så lägg i alla blad. De kommer att krympa mycket så man kan fylla woken till bredden.Rör om så att alla blad blir stekta.

3. När bladen har krympt ihop; slå då i ostronsåsen och sockret. Salta eventuellt. Rör om och lägg över på serveringsfatet.



Stjälkarna:
Jag fick bara cirka 80g stjälk på de här stånden men jag skriver receptet för 300g för det är en mer lagom mängd. I receptet ingår maltos-sirap. Det går bra att ta vanlig mörk sirap också men ta då bort det extra sockret i såsen.

Recept: Zao zhi wo sun - Kinesisk sallad med maltossirap
zao zhi - maltossirap
wo sun - kinesisk sallad

Ingredienser:
300g stjälkar från kinesisk sallad
1 tsk socker
1 ½tsk salt
1 tsk sichuanpeppar
2 tsk torkade chilistrimlor
sesamolja

Sås:
2 msk maltos utblandat i lite hett vatten
1 msk vinäger
1 tsk socker
½ tsk salt

1. Skala och strimla stjälkarna. Blanda strimlorna med salt och socker och låt sedan stå i en halvtimme. Häll bort spadet som bildats, krama ur dem försiktigt med handen och lägg dem på serveringsfatet.

2. Hetta upp olja på låg värme. Stek chili och sichuanpeppar utan att bränna dem i 5-10 minuter. Fiska upp kryddorna och häll oljan över salladsstrimlorna.

3. Hetta upp såsingredienserna i woken och när såsen är lagom trögflytande så häll den över salladstrimlorna.

4. Ringla över sesamolja och lägg de stekta chilistrimlorna överst.


En snudd på mikroskopisk portion.

1 kommentar: