måndag 26 april 2010

Surstark soppa med doufu

Surkstark soppa är en såndär rätt man kan hitta i många olika provinser. Den kan se lite olika ut beroende på var man är. Ibland kommer det sura ifrån vinäger ibland från sura inlagda grönsaker. Det starka kommer oftast från vitpeppar men varianten här tar sin styrka från inlagda sichuangrönsaker (Spicy sansi ifrån Chuanle Food, i det här fallet.) Ofta är det ägg med i soppan men dagens soppa är vegetarisk och har istället lite extra mycket doufu.

Recept: Suan la tang - Surstark soppa
suan - sur
la - stark
tang - soppa

Ingredienser:
2l vatten eller vegetarisk buljong
300g doufu
3 torkade shiitake hattar
30g inlagda starka sichuangrönsaker, strimlade
1 msk mörk vinäger
2 msk shaoxing risvin
1 msk ljus soja
1 msk finstrimlad, skalad ingefära
1-2 finskivade salladslökar
1 tsk sesamolja
2 tsk majsstärkelse blandat med lite vatten


1. Lägg svamparna i blöt (hett vatten) ca 30 minuter. Strimla dem sedan. Skär doufun i tärningar som har sidan 1cm eller lite mer.

2. Koka upp buljongen. Blanda i allt utom sesamolja och majsstärkelse.

3. Låt soppan koka upp igen, koka i ca två minuter. Häll i sesamoljan, red med stärkelsen och servera rykande het.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar