onsdag 28 april 2010

Lotusrot

Lotusroten är en spännande grönsak. Lotusen är en vattenlevande växt, rötterna finns i leran på botten, bladen och blommorna sticker upp ovanför vattenytan. Stjälk, rötter och frön ätes, bladen används för att slå in blandningar av t.ex ris och kött för att sedan koka eller ångkoka. Roten heter på kinesiska ou, det finns åtminstone två varianter hu ou och tian ou (sjö-lotus rot respektive söt-lotusrot). På bilden ovan ser vi hu ou, den andra har jag aldrig sett färsk i sverige. Roten ska vara hård och ha så lite svartnade områden som möjligt. Hu ou används framförallt i soppor och långkok, tian ou wokas ofta.
Roten ska först skalas (görs enkelt med en potatisskalare) och sedan delas i mindre bitar. Roten har som ni kan se här ett vackert tvärsnitt.


Rå rot har en vit färg som sedan går åt det rosa hållet när den kokas. Förvara den skalade roten i vatten med antingen lite färsk ingefära eller lite citron i så blir den inte ful.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar