lördag 20 mars 2010

Kycklingmage och gurka med surstark sås

Detta är en kall rätt. Kycklingmage (också muskelmage eller kräva) brukar finnas på välsorterade matvaruaffärer. På hemköp hemmavid kostar ett paket med 450g tjugo kronor. Jag har gjort detta recept med kycklinglever också, det funkar men magen har lite mildare smak och roligare konsistens.

Recept: Suan la gua tiao ban ji zhen - kycklingmage och gurka med surstark sås
suan - sur
la - stark
gua - av huang gua - gurka
tiao - tjocka strimlor
ban - blanda
ji - kyckling
zhen - muskelmage, kräva

Ingredienser:
300g gurka
150g kycklingmage
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 tsk ljus soja
1 msk mörk vinäger
1 tsk socker
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
finhackad färsk ingefära, lite mer än vitlöken
2 tsk sesamolja
chiliolja efter smak
salt efter smak

1. Lägg kycklingmagarna i en skål och fyll på med kallt vatten. Vänd runt lite och häll bort vattnet.

2. Koka upp vatten och koka försiktigt magarna tills de är klara helt igenom. (Säg 15 minuter eller så).

3. Fiska upp magarna, lägg dem i ett durkslag och låt dem rinna av och kallna. Skiva dem sedan.

4. Skär gurkan i avlånga bitar. Blanda allt annat tille en sås i en liten skål.

5. Lägg köttet i botten på severingsfatet. Fyll på med gurkan och vänd till sist över såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar