lördag 5 december 2009

Wokad Kyckling med Nashipäron


Jag lagade lite kyckling idag också. Detta är en rätt som jag tror kommer från Guangdong. Smaken är mild och färgerna ljusa. Efter att sett resultatet så önskade jag att jag hade använt någon grönsak med starkare grön färg en selleri. Kanske sparris eller broccoli, nu blev den lite väl blek. På smaken fanns det dock inget att klaga på.

Recept: Ji rou chao li, Wokad kyckling med päron
Ji rou - kycklingkött
chao - woka
li - päron

Ingredienser:
2 kycklingbröst
1 rejält Nashipäron
Något grönt: tex 2 kvistar selleri
Något rött: tex ½ röd paprika
Något knaprigt: tex en rejäl handfull cashewnötter eller jordnötter
Sesamolja
Marinad:
1 msk äggvita
1 tsk shaoxing risvin
½ tsk salt
½ tsk socker
1½ tsk potatismjöl

Kryddor:
1 hackad vitlöksklyfta + motsvarande mängd hackad skalad ingefära
2 ljusa delar av salladslök, finskivade

Sås:
1 dl kycklingbuljong
1 msk shaoxing risvin
2 msk ostronsås
½ tsk socker
lite nymalen vitpeppar

1. Skiva kycklingbrösten tunnt och rör ihop med marinadingridienserna.

2. Ta bort det trådigaste från sellerin med en potatisskalare och skiva på diagonalen så att skivorna blir ca 5 cm långa, 0.3-0.4 cm tjocka.

3. Skiva paprikan så den matchar sellerin.

4. Halvera, kärna ur och skiva päronet i 0.5 cm tjocka skivor.

5. Hetta upp olja i en wok och förstek snabbt selleri, paprika och päron tillsammans. Sätt undan.

6. Hetta upp ny olja och häll i kryddorna. Woka ½ minut och häll i kycklingen.
7. När kycklingskivorna slutar att fastan i varandra häll i sellerin, paprikan och päronet. Woka ca 1 minut till.

8. Häll i såsen och woka tills kycklingen är klar och såsen tjocknat lite.

9. Lägg i nötterna, skvätt över lite sesamolja, vänd runt ett par gånger och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar