tisdag 29 december 2009

Dan Dan Mian


Ordet mian används för alla vete- och kornbaserade nudlar. Dan är namnet på en sorts bambukäpp som denna nudelrätt brukade bäras runt på och säljas från i Chengdu, Sichuans huvudstad. Rätten är nu populär i stora delar av norra och västra Kina. Smaken är surstark med ett inslag av ma. Det finns mängder av varianter, här är en:

Recept: Dan Dan Mian
dan - en sorts "bärkäpp"
mian - vete/korn baserad pasta

Ingredienser (per skål):
50 g fläskfärs
Shaoxing risvin
ljus soja

½dl tianjing dongcai (se här)

½dl standardbuljong
Det gröna från en salladslök (skivat)
1 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
3/4 tsk mörk vinäger
Chiliolja efter smak. Rätten ska vara rejält het.

100 g nudlar (helst färska vetenudlar utan ägg)

Rostad och krossad sichuanpeppar.

1. Blanda köttfärsen med en skvätt vin och en skvätt ljus soja.

2. Hetta upp olja i en wok, woka sedan tianjingrönsakerna snabbt (30s) och fördela dem i skålarna.

3. Woka all köttfärs tills brun men inte torr. Spara.

4. Blanda i allt utom sichuanpepparn i skålarna. Koka samtidigt nudlarna.

5. Lägg nudlar i varje skål, toppa med köttfärsen och strö över sichuanpepparen. Varje person får sedan blanda om i sin egen skål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar